Az örök fiatalság szemlélet egyre jobban terjed. Egyre többen az egészséges, aktív életmódra koncentrálnak. Az öregedés jeleit egyre inkább próbáljuk elrejteni a nyilvánosság elől. A kor előre haladtával szervezetünkben elindul az öregedési folyamat, a legláthatóbb jeleit a bőrünkön észleljük. Bár ez a probléma a nőknek okoz nagy gondot, de manapság egyre több férfi is odafigyel a bőrápolásra.

A legkritikusabb az arcbőr öregedése, hiszen ez látszódik a legjobban. Bár az idő kerekét nem tudjuk visszaforgatni, de folyamatosan keressük azokat a megoldásokat, amivel lassítani tudjuk az öregedés folyamatát. Több okos tanácsot elolvasunk, keressük a számunkra megfelelő tippeket. A szépészeti iparnak is egyre több megoldása van az arcfiatalítással kapcsolatosan. Az arc- és szemhéjplasztika mellett igénybe vehetünk különböző esztétikai kezeléseket is, többek között a frakcionált mikrotűs RF kezelést, a CO2 lézeres kezelést, vagy a HIFU fókuszált ultrahang kezelést. A sokszínű palettából kiválaszthatjuk a számunkra legszimpatikusabbat.

Az öregedés folyamán a bőr hámrétege elvékonyodik. A hámréteg veszít víztartalmából, a bőr rugalmassága mérséklődik, ezért megjelennek az első ráncok. Az arcbőr öregedése egyrészt a bőr felső rétegében az epidermisben történik, ami véd minket a külső behatásoktól, valamint a bőr mélyebb rétegeiben (dermis és hypodermis). A dermisben történő folyamatokért a kollagén és az elastin elvesztése, valamint az arcizmok használata felelős. A bőr öregedése mindenkit utolér, az viszont, hogy kinek mikor lesz látható, az egyéntől függ. Elsősorban ráncok, petyhüdt bőr, sötét karikák a szem alatt, az alsó szemhéj puffadása, napkárosodás jelei, öregségi foltok, pigmentfoltok jelenhetnek meg az arcbőrön. Ez a folyamat egészen 60-70 éves korunkig folytatódik. 90 éves korunkra a bőr 1/3-2/3 mértékben teljesít csak a fiatal kori bőrhöz képest. A bőr öregedésének a nap ultraibolya sugárzását tartják fő okként. Azonban kutatások kimutatták, hogy a bőr öregedése leginkább saját magunkból fakad.

Az öregedést elősegítő tényezők közül sok mindent mi magunk is kontrollálni tudunk megelőzéssel, védekezéssel. Egy dohányos embernél hamarabb kezd megindulni a bőr öregedési folyamata. Az alkohol sem igazán bőr barát. Az ibolyántúli sugarakat, az úgynevezett UV sugarakat már említettük, de nagyon negatív tényező még a stresszes életmód, a helytelen táplálkozás, a kialvatlanság. De sosem késő egy új életforma kialakítása, másképp élni, odafigyelni önmagunkra. Sajnos vannak olyan tényezők is, amiket nem tudunk kontrollálni: a genetikai adottságok, környezetszennyeződés foka lakóhelyünkön, hőmérsékleti ingadozás, bizonyos arcizmok fokozott aktivitása, zsírréteg csökkenése az arcbőrben. Összességében megfelelő táplálkozással, minél többszöri friss levegőn való tartózkodással, sporttal, védő krémek használatával és a rendszeres bőrápolással nagyon sokat tehetünk bőrünk állagának megőrzéséért. Egy jó kozmetikus is sokat segíthet, de felkereshetünk bőrgyógyász, illetve plasztikai sebészt is, akik orvosi szemmel tudnak rálátnia a megoldható problémákra.

Intézetünkben a szépülni vágyók többféle professzionális arcfiatalító kezelést tudnak igénybe venni: az arcplasztika és a szemhéjplasztika mellett, a frakcionált mikrotűs RF kezelést, a CO2 lézeres kezelést, vagy a HIFU fókuszált ultrahang kezelést.