Idősebb korban jellemző, hogy láthatóvá válik a toka körüli zsírlerakódás, ám egyeseknél akár már egész fiatalon is kialakulhat. Szinte kivétel nélkül mindenki nehezen éli meg, hiszen esztétikailag eltorzítja az arcunk megjelenését.

toka

A tokavastagodás elsődlegesen genetikai okokból alakul ki, vagyis többnyire öröklött, de egyes betegségek tüneteként (strúma, pajzsmirigy túlműködés, daganat, stb.) is megjelenhet. Ezért a tokaformáló beavatkozás előtt, ezeknek a betegségeknek az előfordulását mindenképpen ki kell zárni.

Szerencsés esetben fogyókúra segítségével is eltűnhetnek a toka körüli zsírpárnák. Viszont akkor sem kell csüggednünk, ha mégsem sikerül, hiszen több módszer közül is választhatunk, amelyek hatékony megoldást jelentenek, akár a már kialakult tokavastagodás eltűntetésében, akár az állapot megelőzésében. Ilyen megoldási lehetőségnek számítanak a tornagyakorlatok, a plasztikai műtétek, vagy a különböző kozmetikai eljárások.

Vegyük sorra ezeket a megoldásokat!

toka tornaÉrdemes megtenni a megelőzés érdekében a megfelelő előkészületeket és beiktatni a mindennapjainkba. Ne hanyagoljuk el a nyakunk ápolását, mert a nyakon elhelyezkedő bőr épp olyan érzékeny, mint az arcbőrünk. Használjuk bátran ugyanazokat a krémeket erre a területre is, melyeket az arcápoláshoz is alkalmazunk! Szánjunk napi 5-10 percet a tokatornára a megelőzés érdekében. Ezt a következőképpen végezzük: „nyelvünket kanyarintsuk vissza a szánkban és szó szerint szívjuk azt hátra a torok felé. Ekkor behorpad a toka, azaz dolgoznak a tokatáji izmok. Ezt ismételjük meg 10-szer egymás után. Következő lépésként nyújtsuk ki nyelvünket az állunk felé és lassú mozdulatokkal bólogassunk. Ezt ismételjük meg 20-szor, majd folytatva a gyakorlatot, nyelvünket szintén 20-szor nyújtsuk, de ezúttal az orrunk felé, majd befejezésként lazítsuk el izmainkat és mozgassuk meg nyelvünket akár hangot is kiadva.” A tokásodást elvileg ezekkel a tornagyakorlatokkal meg lehet előzni, sőt a már kialakult zsíros áll alatti párnácskából is le lehet faragni a rendszeres mozgatással.

Esetleg, ha mégsem segítene a tornáztatás, akkor keresnünk kell egy ügyes kozmetikust vagy plasztikai sebészt. A szakemberek rengeteg módszert alkalmaznak a toka kezelésére. A legtöbb kozmetikai módszer lényege, hogy feloldja a zsírsejteket és fokozza a vér- és nyirokkeringést. A kezelések eredményeként felélénkül az oxigénellátás, nő a kollagén- és elasztin rostok termelődése. Ezáltal a kezelt bőrfelület feszessé válik és a nyaki bőrfelesleg eltűnik. Ilyen módszerek például a mezoterápia, a biolifting, a rádiófrekvenciás kezelés, az ultrahangos mikromasszázs, a lézeres eljárás, az infravörös fény és a vákuumkezelés. A kezeléseket kombinálni is lehet a gyorsabb hatás érdekében. Viszont akadnak köztük olyan technikák, mint például a lézeres és a rádiófrekvenciás zsíreltávolítás, melyek komolyabb szakértelmet igényelnek, mivel a toka tájékán fontos erek, idegek futnak a bőr alatt, és ezeket nagyon könnyen meg lehet sérteni.

nyakplasztikaFordulhatunk plasztikai sebészhez is, aki zsírleszívással és arcfelvarrással tud segíteni a problémánkon. Elég gyakoriak a toka méretcsökkentésére irányuló plasztikai beavatkozások. A beavatkozás során zsírleszívással csökkentik a toka zsírszövetét. Amennyiben bőrfelesleggel is rendelkezik a páciens, akkor annak kimetszése is szükséges, ez akár egy alsó arcplasztikával vagy nyakplasztikával kombinálható. A már megnagyobbodott toka kezelésére ez a beavatkozás kínálja a leglátványosabb és leghatékonyabb eredményt.

Kendő és takargatás helyett, ha már nagyon zavar a szépséghibánk, önbizalmunk érdekében próbáljunk meg tenni ellene bármelyik fenti módszer segítségével!