J. Lo formás hátsója évek óta minden nő áhított vágya, Kim Kardashian hatalmas feneke szintén nagyot robbantott az interneten, még idén is tovább folytatódik a kerek hátsók divathulláma. Jó hír a nagy fenék kedvelőinek: kutatás bizonyítja, hogy egészséges is!nagy fenékÚgy tűnik, a fenék iránti lelkesedés nem csökken. Az oxfordi egyetem kutatói tudományos eredményekkel rukkoltak elő, amiben azt állítják, hogy a nagy fenék jót tesz az egészségnek. A kutatásuk szerint olyan népbetegségnek számító kórokat előzhet meg, mint például a szívbetegség, cukorbetegség és a magas koleszterinszint.

De mégis milyen tudományosabb érv támasztja ezt alá? Merüljünk el kicsit a részletekbe!

A vizsgálatok szerint mindez a testzsírnak, főképp annak elhelyezkedésének köszönhető. A tanulmányt jegyző kutatók egyike, Konstantinos Manolopoulos szerint a csípőn és a fenéken található plusz zsírmennyiség jótékony hatású, míg a hason lévő rossz. A csípő zsírszövetei ugyanis semlegesítik a káros zsírsavak májat és izmokat romboló tevékenységét.

Sőt már arra is van bizonyíték, hogy a nagy fenék szoros kapcsolatban áll az intelligenciával is. Ugyanis a fenéken lerakódott zsír képezi a raktárt a baba agyának fejlődéséhez. Az itt lerakódott zsírok DHA-ban gazdagok, ami az emberi agynak is fontos alkotórésze, ezért az idegrendszer felépítéséhez sok zsírra van szükség. Az extra zsírtartalom viszont elfogy a kisbaba szoptatása alatt. „A szoptató nők jellemzően fél kiló zsírt vesztenek egy hónap alatt” – tudtuk meg Will Lassek, a Pittsburghi Egyetem népegészségtan-professzorától, aki a Why Women Need Fat (Miért van a nőknek szükségük zsírra?) című könyvében publikálta a kutatás eredményeit.

A csípő és a fenék táji zsírpárnákat a legnehezebb ledolgozni, viszont ez előny, ahogy a kutatási eredmények is alátámasztják és most már a magyarázatot is tudjuk, hogy miért van így. Az evolúció nem hagyja, hogy az anyák kockáztassák a gyerekeik értelmi fejlődését.